1. خانه
  2. درمان افسردگی
  3. انواع اختلالات خلقی چیست

انواع اختلالات خلقی چیست

درمان افسردگی

آیا می دانید انواع اختلالات خلقی چیست؟ آیا تفاوت بین اختلال افسردگی اساسی و اختلال دو قطبی را می دانید؟ در این مقاله به تشریح آن پرداخته و شما را با انواع اختلالات خلقی آشنا می کنیم.

انواع اختلالات خلقی چیست؟ دسته ای از اختلالات محسوب می شوند که باعث تغییراتی در سطح فعالیت توانایی های شناختی تکلم و کارکردهای نباتی مثل (خواب، فعالیت، جنسی و…) می شود. این تغییرات تقریبا همیشه موجب مختل شدن کارکردهای بین فردی اجتماعی و شغلی میشود به طوری که در بررسی ها به وضوح میتوان یافت که فرد مدتی است افت نسبی در شغل خود یا حیطه ی تحصیلی (افت نمره مشروطی یا حتی تصمیم به ترک تحصیل یا اخراج) مشکلات عاطفی هیجانی با خانواده و دوستان به سبب نوع ارتباط نوسان دار و غیر قابل پیش بینی دارد.

انواع اختلالات خلقی چیست؟

برای آنکه بتوان درمان درست را برای بیماری فرد تعیین نمود، باید ابتدا با نوع اختلال در او آشنا باشیم. یکی از انواع اختلالات شایع در افراد، اختلالات خلقی است. اما برای آنکه بتوانیم تشخیص دقیق تری بر مسئله داشته باشیم، باید بدانیم که انواع اختلالات خلقی چیست؟

اختلالات خلقی به دو دسته کلی تقسیم بندی می شود:

  1. اختلال افسردگی اساسی
  2. اختلال دو قطبی

اختلال افسردگی اساسی

نخستین گامی که برای آغاز درمان لازم است این است که باید تشخیص توسط روانشناس بالینی متخصص صورت گیرد و او به درستی بررسی کند که نشانه های وجود انواع اختلالات خلقی چیست؟ سپس با توجه به تشخیص صورت گرفته برنامه درمان مناسب را چیدمان کند.

مدت زمان علائم و نشانه ها و همچنین نوع علائم دو نکته مهمی است که باید در تشخیص اختلال افسردگی اساسی به آن توجه شود:

  1. مدت زمان علائم و نشانه ها: فرد باید علائم و نشانه های نام برده شده را به مدت حداقل دو هفته داشته باشد یعنی در اکثر ساعات روز و تقریبا تمام روزها فرد احساس اندوه، ناامیدی یا پوچی دارد.
  2. نوع علائم: فرد باید حداقل یکی از دو علائم افسردگی اساسی را تجربه کند، که اغلب اوقات هر دو با هم قرین می شود که این دو عبارت است از:
  • خلق افسرده
  • از دست رفتن علایق و لذت

کاهش مشخص علایق یا لذات در تمام یا تقریبا فعالیت های شبانه روزی و تقریبا تمام روزها مشاهده می شود. (یا خود فرد به آن اذعان دارد و یا دیگران مشاهده می کنند.)

اختلال افسردگی اساسی

علائم هشدار دهنده افسردگی اساسی

از دیگر علائم هشدار دهنده در فرد که می تواند نشانه وجود رد پای اختلال افسردگی اساسی در او باشد، شناسایی یکی از موارد زیر می باشد:

۱) ارتباط وزن با افسردگی

از نشانه های افسردگی می توان به کاهش وزن چشمگیر بدون گرفتن رژیم غذایی و یا حتی افزایش اشتها در تقریبا همه روزها اشاره کرد.

۲) کیفیت خواب و افسردگی

از دیگر شکایت های بارز افراد می باشد که معمولا با خواب منقطع یا بیدار شدن سحرگاهی مشخص می شود.

۳) ارتباط افسردگی و خستگی

فرد بدون انجام دادن فعالیت های سنگین و خاص اغلب حس خستگی یا فقدان انرژی مفرط دارد به طوری که کارهای روزمره خود را به تاخیر انداخته، لغو کرده و ترجیح می دهد که بیشتر در تخت خواب به سر ببرد.

۴) تاثیر افسردگی بر تمرکز و حافظه

کاهش توانایی تفکر و تمرکز در تقریبا تمام روزها به طوری که فرد به سختی می تواند به مطالعه کتاب یا مطالب درسی بپردازد و دائما به سبب عدم تمرکز در حال چک کردن می باشد.

۵) افسردگی، عامل اصلی خودکشی

مرگ و پایان زندگی، یکی از مسائل مهمی است که افراد مبتلا به افسردگی را تحت الشعاع خود قرار می دهد. داشتن افکار راجع به خودکشی بدون هیچ نقشه خاصی یا داشتن یک نقشه ویژه برای اقدام به خودکشی می تواند نشانه وجود افسردگی در فرد باشد.

توجه داشته باشید!

  1. این علائم نباید ناشی از مصرف مواد مخدر یا محرک باشند.
  2. نباید ناشی از بیماری های طبی خاصی باشد. (مثل کم کاری یا پر کاری تیروئید)
  3. این علائم و نشانه ها باید در عملکرد روزانه فرد در حیطه فردی، شغلی، خانوادگی، اجتماعی، تحصیلی و … اختلال ایجاد کرده باشد.

علائم هشدار دهنده افسردگی اساسی

اختلال دو قطبی

آیا می دانید دومین نوع از انواع اختلالات خلقی چیست؟ اختلال دو قطبی، نوع دوم از انواع اختلالات خلقی را شامل می شود که خود به دو دسته کلی تقسیم بندی می شود:

  1. اختلال دو قطبی نوع یک یا مانیا
  2. اختلال دو قطبی نوع دو یا افسردگی اساسی به همراه هیپومانیا

اختلال دو قطبی

۱- اختلال دو قطبی نوع یک

همانطور که در اختلال افسردگی اساسی مدت نشانه ها و علائم باید به دقت بررسی شود، در اختلال دو قطبی نوع یک هم این مسئله حائز اهمیت است. در اختلال دو قطبی نوع یک باید حداقل خلق به مدت یک هفته به طور غیر طبیعی و مداوم بالا، گشاده یا تحریک پذیر باشد و فعالیت هدفمند یا انرژی فرد به شکل نابهنجار و مداوم افزایش یابد. این حالات باید در اکثر اوقات شبانه روز و تقریبا در تمام روزها دیده شود.

علائم و نشانه های مهم در اختلال افسردگی دوقطبی نوع یک

علائم و نشانه های مهم و قابل توجه دیگر در تشخیص دوقطبی نوع یک:

  • افزایش اعتماد به نفس یا خود بزرگ بینی
  • کاهش نیاز به خواب (مثلا گاها فرد بعد از تنها سه ساعت خوابیدن احساس شادابی و رفع خستگی می کند.)
  • پرحرفی بیش از حد معمول یا احساس فشار برای حرف زدن
  • پرش افکار یا تجربه ذهنی سبقت افکار از یکدیگر
  • حواس پرتی: یعنی توجه فرد به راحتی به طرف محرک های خارجی بی اهمیت و نامربوط جلب می شود.
  • اشغال مفرط به فعالیت هایی که می تواند پیامدهای دردناک زیادی برای فرد ایجاد کند. (ولخرجی های بی حد و حصر،بی مبالاتی یا سرمایه گذاری های تجاری احمقانه)

توجه داشته باشید!

  1. این علائم و نشانه ها نباید ناشی از مصرف مواد مخدر یا محرک باشد.
  2. این علائم و نشانه ها باید باعث افت بارز کارکرد اجتماعی یا شغلی فرد شده باشد.

اختلال دو قطبی نوع یک

۲- اختلال دو قطبی نوع دو

در حال بروزرسانی …

انواع اختلالات خلقی چیست
جـهت دریـافت وقت مشاوره بـا
از طریق راه های ارتباطی زیر اقدام نمایید:

درخواست مشاوره

در صورت عدم پاسخگویی، می توانید از طریق فرم زیر موضوع درخواست تان را ارسال بفرمایید و منتظر تماس واحد پشتیبانی باشید.

فهرست